Reijo Hokan mietteitä ennen am-kisoja 2017:

Moni varmaan ihmettelee miksi kartan nimenä on Tanssikallio, eikä esimerkiksi Hirsimäki, joka esiintyy peruskartoissa. Tanssikallio on kaikille lähiseutujen vanhemmalle väelle hyvinkin tuttu paikka. Itse olen käynyt paikalla ensimmäisen kerran metsästysreissuilla n. 40 vuotta sitten. Vanhojen tietojen mukaan kalliolla on ollut aikanaan kolmiomittaustorni, nyt paikalla ei ole minkäänlaisia merkkejä rakenteista. Tornista pojat olivat kuunnelleen tykkien jyskettä Länkipohjan taisteluista sisällissodan aikaan.

Maasto on monipuolista hyvää ja vaativaa suunnistusmaastoa. Peruskartasta tätä aluetta on monesti tutkittu ja mietitty minkälaiset kilpailut maastoon voisi järjestää. Nyt te kilpailijat pääsette korkkaamaan yhden Jämsän parhaista maastoista.

 

Alla Sinikka Siltalan keräämää tietoa Tanssikalliosta:

Lehtivuori on vanha juhlapaikka, jonne tultiin tulisille helatorstaina, helluntaina ja juhannusaattona suurella joukolla. Väkeä oli satamäärin toisista pitäjistäkin. Jalkapatikassa tuli ainakin suurin osa lähitienoolta ja joilla oli polkupyörä, käyttivät sitä. Kuoreveden suunnasta tultiin veneelläkin, vaikka Aholan rannasta oli vielä viiden kilometrin kävely. Polut johtivat vuorelle eri puolilta.

Lehtivuori oli huikean kaunis, avarat näkymät joka suuntaan. Oli tulipaikka ja tasainen kallio, jossa piiriä pyörittiin. Sitten olivat vielä ne jyrkänteen tasot, missä korttihuijarit katsoivat kenelle rahat ja kellot kuuluvat. Riijuu oli kuulemma se kaikkein tärkein asia.

Sitten nämä kemut tulivat joka lauantaiksi, kunnes Lehtimäen Mikko maanomistajana sai juhlinnan loppumaan, kun porukka kulkiessaan sotki paikat ja rikkoi pullot lehmipoluille ja kallioille. Hirmuinen möykkinä kun kesti usein aamutunneille asti.

Nämä tiedot on kerätty opettaja Kalevi Linqvistin ja Lauri Silvanin kylähistorian muistiinpanoista.

 


 

JRV:N KANSSA YHTEISTYÖSSÄ:

 


 


 

 


JÄMSÄ

Powered By Drupal