Ratamestarin lausunto, Lumonite SM-yö -finaali 2019

SM-yön 2019 finaalin ratamestarityö on ollut juhlaa. Timo Joensuun tekemä laadukas kartta ja Himoksen monipuolinen maasto mahdollistavat hienot puitteet arvokisavaatimukset täyttävään kilpailuun.

Himoksen laen laakea metsäalue ja sitä ympäröivät paikoin röpelöiset rinteet tarjoavat jämsäläisittäin hyvää kulkukelpoisuutta ja samalla myös taitavaa suunnistustaitoa koettelevaa pienipiirteisyyttä. Korkeuserojen hallinta on aiheuttanut hieman pohdintaa – lopputuloksena ratojen nousumäärissä päädyin melko maltillisiin lukemiin. Pitkät loivat rinteet ja niissä kasvava suopursu- ja kanervakasvillisuus luonevat ratoihin kuitenkin yllättävää piiloraskautta.

Ratasuunnittelussa tavoitteenani on ollut tarjota kaikille radoille eri tavoin suunnistustaitoa mittaavia tehtäviä. Parhaiten ne toteuttava saa varmasti nauttia vauhdikkaasta yösuunnistuskilpailusta! Merkittäväksi kilpailussa nousee kontrolloitu rastivälisuunnitelmien toteuttaminen ja rastipisteiden sujuva ”naulaaminen”. Tällä ratkaisulla vältettäneen suunnistajien sumppuuntuminen rastiympyröissä – sekä pitkien letkojen muodostuminen. Uskon, että ratkaisut syntynevät letkajuoksujen sijaan kilpailijoiden omasta kokonaisvaltaisesta suunnistustyöstä lähdön ja maalin välillä.

Näistä lähtökohdista olen varma, että taitavat suunnistajat seuloontuvat Himoksen pimeydessä suunnistettavan Lumonite SM-yö 2019 -kilpailun kärkipäähän. Onnea matkaan!

Panu Kärkkäinen, finaalin ratamestari. Puhelin 0400-350917.