Kilpailuohjeet

Kilpailuohje pdf-tiedosto

Tiivistelmä kiireisille, lukekaa kuitenkin ohjeet kokonaan

 • Kilpailukeskuksen osoite on Säyryläntie 445, 42100 Jämsä. Opastus valtatie 9, Himoksen risteyksestä.
 • Kävelymatkaa pysäköinnistä kilpailukeskukseen on enintään 1000 m.
 • Pysäköintimaksu 5 €/auto/päivä, maksetaan infoon.
 • Perjantaina H21 sarjan karsinnan ja lauantain kaikkien sarjojen finaalin ensimmäiset lähdöt klo 20.15
 • Perjantaina H21 sarjan karsinnan lähtöön matkaa 2,1 km
 • Kilpailussa ei ole käytössä lähtökynnystä
 • Lauantaina käytössä esilähtö, jonne matkaa 1,9 km. Esilähdöstä matkaa varsinaiseen lähtöön on 900 m. Kilpailijat lähetetään esilähdöstä 25 min ennen varsinaista lähtöaikaa. Varaa riittävästi aikaa!
 • Kilpailunumerot ovat kilpailukeskuksessa infon vieressä. H21 sarjan B-finaalissa käytetään karsintasarjan numeroita. Omat hakaneulat.  
 • Varustekuljetus järjestetään perjantain karsintalähdöstä ja lauantaina esilähdöstä. Varusteet kuljetetaan kilpailukeskukseen infon viereen. Varaa mukaan oma varustepussi ja merkitse se ohjeiden mukaisesti.
 • Perjantain karsinnassa ja lauantaina finaaleissa käytössä etämaali, josta matkaa kilpailukeskukseen perjantaina 1000 m ja lauantaina 800 m.
 • Muista myös kilpailukeskuksen muut palvelut, kuten kisaravintola. Maksut käteisellä tai maksukortilla.

Järjestävä seura
Vuoden 2019 Lumonite SM yösuunnistuksen järjestelyistä vastaa Jämsän Retki-Veikot ry.

Kilpailusäännöt ja -ohjeet
Kilpailussa noudatetaan SSL:n sääntöjä, SM-kilpailuista vuodelle 2019 annettuja erillisohjeita ja järjestäjien antamia ohjeita.

Kilpailukeskus
Kilpailukeskus sijaitsee Jämsässä Himoksen matkailukeskuksessa. Kilpailukeskus on asfalttipintaista kenttää. Kilpailukeskuksen toiminnot sijoittuvat 2800 m2 lämmitettyyn telttaan. Kilpailukeskuksen tarkempi ryhmittely selviää erillisestä opaskartasta (ilmoitustaulu, kilpailujen verkkosivut).

Kilpailukeskus avataan yleisölle perjantaina 27.9. klo 17.00 ja lauantaina 28.9. klo 16.00. Kilpailukeskuksen osoite on Säyryläntie 445, 42100 Jämsä. Kilpailukeskukseen ei saa ajaa omalla autolla, vaan saavuttaessa ja pysäköitäessä kilpailijat ovat velvollisia noudattamaan järjestäjien opasteita ja liikenteenohjausta, katso tarkemmin kohta ”Opastus ja pysäköinti”.

Avotulen teko kaikkialla kilpailukeskuksessa on ehdottomasti kielletty. Roskat on joko itse vietävä pois tai laitettava järjestäjien varaamiin roska-astioihin. Kilpailukeskuksessa ei ole tilaa seurateltoille. Kilpailukeskuksen alueella teltoissa yöpyminen on kielletty. Kilpailijat voivat varata majoittumiseen Himos Lomilta edullisia mökkejä.

Opastus ja pysäköinti
Saapuvan liikenteen opastukset alkavat valtatie 9 ja Säyrylänsalmentie 16574 risteyksestä  (navigointiosoite: 61.888397, 25.285764), josta noin 1 km kilpailun pysäköintialueelle. Opasteet ovat paikoillaan perjantaista 27.9. klo 9.00 alkaen.

Pysäköintialue sijaitsee kilpailukeskuksen läheisyydessä, kävelymatka on enintään 1000 m. Pysäköintimaksu on 5 €/auto/päivä, ja se maksetaan infoon kilpailukeskuksessa käteisellä (varaa tasaraha). Voit maksaa joko päiväkohtaisen tai molempien päivien pysäköinnin kerralla. Maksua vastaan saa pysäköintilipun, joka on esitettävä ajettaessa pysäköintialueelta pois.

Asuntovaunujen ja –autojen pysäköinti on kilpailukeskuksessa. Asuntovaunu ja -autojen varaukset tehtävä etukäteen Himos Lomien keskusvaraamosta. Ohjeet ja yhteystiedot asuntovaunujen ja -autojen varaukseen löytyy kilpailusivuilta http://www.jrv.fi/sm2019/ennakot/majoitus/ Asuntovaunu- ja autopaikkoja on maksimissaan 30 paikkaa.

Vip-vieraiden ja kauppiaiden pysäköintialue on kilpailukeskuksessa. Vip-vieraille ja kauppiaille lähetetään etukäteen erillinen pysäköintilippu. Kilpailukeskukseen saapuessa seuraa pysäköintivalvojien ohjeistusta.

Autolla saapuvat kilpailijat ja kisayleisö ovat velvollisia pysäköimään ajoneuvonsa järjestäjän osoittamille pysäköintipaikoille ainoana poikkeuksena Himos Lomilta varatuissa mökeissä yöpyvät asiakkaat, joilla on oikeus pysäköidä mökkien pysäköintipaikoille.

Maasto
Karsintasarjan (H21) maasto on rikkonaista, nopeaa ja hidasta maastoa sopivassa suhteessa. Maasto on mäntymetsää, jossa korkeuseroja on tarjolla. Talven lumituhoja näkyy maastossa ja ne on otettu huomioon ratasuunnittelussa. Karsintakilpailun maasto on pääsääntöisesti hyvä kulkukelpoisuus.

Finaalin maasto on hyvin monipuolista ja poikkeavaa keskisuomalaiseksi maastoksi. On jyrkähköä rinnettä, joka haastaa sekä ylös- että alaspäin mennessä. On myös laakeampaa raskasta maastoa, jossa loivien rinteiden pitkä suopursu- ja kanervakasvillisuus edellyttävät reipasta polven nousua. Nautintoa lisää alueen metsiin verrattuna poikkeuksellisen hyvä kulkukelpoisuus. Metsät ovatkin pääosin karuja kalliomännikköjä tai rehevämpiä varttuneita rinnesekametsiä. Polkuja ja muita selkeitä maastokohteita on pääosassa kilpailualuetta erittäin vähän. Tarkemmin kilpailumaastosta kerrotaan ratamestarien lausunnoissa kilpailun verkkosivuilla.

Finaalin kilpailumaastot ovat jatkuvasti aktiivisessa ulkoilukäytössä. Kartan valmistumisen jälkeen pyöräilijät ja polkujuoksijat ovat vahvistaneet paria, jo unohduksiin jäänyttä ajouraa joita ei ole karttaan kuvattu.

Kartta
Kilpailukartan mittakaava on 1:10 000 sarjoissa H/D15–21 ja sarjoissa H/D35–40. Sarjoissa H/D45–85 kartan  mittakaava on 1:7 500. Kartan käyräväli on kaikissa sarjoissa 5 m. Kartan tekijä on Timo Joensuu Tietotemput Oy. Kartta on CMYK-digipainettu 9/2019. Kartta on nähtävissä lähtökarsinassa. Kartat ovat saumatuissa muovikoteloissa. Kilpailukartan koko H21 karsintasarjassa on A3 ja lauantain kaikilla sarjoilla A3.

Kartat kerätään lauantaina kilpailijoilta maalissa pois. Karttojen palautus infosta. Kartta voidaan postittaa kilpailijalle kotiin, 3 €/kartta. Maksu infoon. Useampien karttojen postimaksuista sovitaan infossa. Karttojen postitusta varten käy ilmoittamassa palautusosoite infoon. Perjantaina karsintakilpailussa karttoja ei kerätä pois.

Rastimääritteet

Kaikkien sarjojen irralliset rastimääritteet ovat saatavilla lähtökarsinoissa. Katso piirros kohdasta lähtöjen toiminta. Rastimääritteille ei ole tarjolla kiinnitysvälineitä. Rastimääritteet on painettu myös karttaan.

Rastit
Rasteilla on rastiliput, Emit-leimasimet ja heijastin. Mallirasti on nähtävillä kilpailukeskuksessa opaspaalun läheisyydessä. Suosittelemme tarkastamaan mallirastilla Emit-kortin toimivuuden.

Eri sarjojen matkat, rastien määrät, noususummat ja lähtöpaikat
Erillinen taulukko kilpailun verkkosivuilla ja kilpailun ilmoitustaululla. 

Esilähtö
Kilpailussa käytetään lauantaina esilähtöä, jonne on matkaa kilpailukeskuksesta 1900 m. Esilähdöstä matkaa varsinaiseen lähtöön on 900 m. Kilpailijat lähetetään esilähdöstä 25 min ennen varsinaista lähtöaikaa. Varaa riittävästi aikaa! Perjantain karsinnassa ei ole käytössä esilähtöä.

Esilähdössä on wc-tiloja sekä tarjolla juomavettä.

Esilähdössä on GPS-lähettimien jako. GPS-liivit jaetaan kilpailukeskuksen infosta. Kilpailijat, jotka saavat GPS-lähettimen julkaistaan kilpailun nettisivuilla ja kilpailukeskuksen ilmoitustaululla.

Varustekuljetus
Perjantain karsinnan ja lauantain finaalin esilähdöstä on erikseen merkityiltä paikoilta varustekuljetus kilpailukeskukseen. Huom.: ota oma säänkestävä kassi tai pussi varusteillesi ja merkitse siihen kilpailunumerosi. Kirjoita pussiin myös nimesi ja puhelinnumerosi, järjestäjä ei tarjoa varustepusseja.

Matkat lähtöön
Lähtöviitoitukset alkavat opaspaalulta. Kulku lähtöön on sallittu vain viitoitusta pitkin. Lauantaina finaalien molemmat lähdöt sijaitsevat lähekkäin. Lähtöviitoituksen väri on molempina päivinä valkoinen ja pimeimmillä tieosuuksilla on käytössä ledivaloja. Perjantain karsintalähdön alkumatka on asfaltti ja hiekkapintaistatietä. Loppumatkasta käytetään polkua. Lauantain lähtöön käytetään asfaltti- ja hiekkapintaista tietä. Nousua tulee perjantain lähtöön n. 90 m ja lauantain esilähtöön n. 125 m.

Matkat lähtöön
Perjantaina: 2100 m
Lauantaina, lähtö 1 ja 2: 2800 m

Lauantain käytössä esilähtö, jonne matkaa 1900 m. Esilähdöstä matkaa varsinaiseen lähtöön on 900 m. Kilpailijat lähetetään esilähdöstä 25 min ennen varsinaista lähtöaikaa. Varaa riittävästi aikaa!

Lähtöluettelot
Lähtöluettelot laaditaan Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjen ja SM-kilpailujen vuoden 2019 erillisohjeen mukaisesti.

Perjantain karsintakilpailun ja lauantain suorien SM-finaalisarjojen lähtöluettelot julkaistaan kilpailujen verkkosivuilla www.jrv.fi/sm2019 viimeistään keskiviikkona 25.9., ja ne ovat nähtävissä kisapäivänä sekä kilpailukeskuksen ilmoitustaululla sekä lähtöjen odotusalueella.

Lauantain H21 sarjan A- ja B-finaalin lähtöluettelot julkaistaan sekä kilpailukeskuksen tulostaululla että kilpailun verkkosivuilla karsintakilpailujen tulosten selvittyä. Lähtöluettelot ovat myös nähtävänä lauantaina kilpailukeskuksen ilmoitustaululla ja lähtöjen odotusalueella.

H21 sarjan loppukilpailusta karsiutuneet kilpailijat jaetaan karsinnan tulosten perusteella B-finaaliryhmiin niin, että kussakin ryhmässä on enintään 60 suunnistajaa. Ensimmäiseen ryhmään sijoitetaan parhaat, toiseen ryhmään seuraavaksi parhaat ja niin edelleen. Karsintakilpailuun osallistumattomat (mutta siihen ilmoittautuneella) on oikeus kilpailla B-finaalissa.

B-finaalin lähtöajat muodostuvat karsinnan perusteella niin, että karsinnan parhaat lähtevät viimeisenä. Myös B-finaalissa kaikkien sarjojen lähdöt toteutetaan väliaikalähtöinä.

Lähtöväli on karsintakilpailussa 3 min. Lauantain finaaleissa lähtövälit ovat sarjoittain 1,5min-6 min. Eri sarjojen lähtövälit selviävät lähtöluettelosta. H45 ja H50 sarjoilla lähtöväli on 1,5 min ja käyttävät lähdössä omaa karsinaa. Karsinat kuvattu lähdön toiminnoissa.

Lähdöt ja lähdön toiminta
Karsintakilpailun ensimmäinen lähtöaika on pe 27.9. klo 20:15. Finaalin ensimmäinen lähtöaika on la 28.9. klo 20:15.

Esilähdössä lauantaina 25 min ennen omaa lähtöä ilmoitetaan vain lähtöaika, ei kilpailijoiden nimiä. Alla kuvaus lähdön toiminnasta.

Lauantain finaalissa on käytössä 2 lähtöpaikkaa.
Lähtö 1, H/D15-40 sarjat
Lähtö 2, H/D 45-85 sarjat, H21B1, H21B2
Lähdöt sijaitsevat lähekkäin. Perjantaina on käytössä yksi lähtöpaikka.

Lähdön toiminta

Lähdön toiminta H45 ja H50 sarjat

Kilpailunumerot
Kaikki kilpailijat käyttävät kilpailunumeroa. Karsinnassa ja A-finaalissa käytetään eri numeroa. Numerot ovat kilpailukeskuksessa infon vieressä. B-finaalissa käytetään karsinnan numeroita.

Kilpailija vastaa itse oman kilpailunumeronsa ottamisesta. Kilpailunumero kiinnitetään rintaan kilpailijan omilla hakaneuloilla. Kilpailunumeroa ei saa taittaa.

Emit-leimaus
Kilpailussa käytetään Emit-leimausta. Tarkasta Emit-korttisi numero lähtöluettelosta ja kortin toimivuus tarkastuspisteellä mallirastilla kilpailukeskuksessa opaspaalun läheisyydessä. Virheellinen tai toimimaton Emit-kortti on vaihdettava infossa. Kortin toimintakuntoisuuden ja oikean numeron toteaminen ovat kilpailijan omalla vastuulla. Väärällä Emit-kortilla kilpaileva hylätään.

Emit-kortin numeromuutokset voi ilmoittautumisajan päätyttyä tehdä sähköpostilla osoitteeseen tulospalvelu@jrv.fi to 26.9. klo 21.00 mennessä. Tämän jälkeen Emit-numeromuutokset ovat maksullisia 5 €/numeromuutos, ja ne on tehtävä kilpailukeskuksen infossa sen aukioloaikoina ennen lähtöön siirtymistä. Emit-kortin numeroa ei voi muuttaa lähdössä. Emit vuokrakortteja on saatavilla infosta. Ilmoita vuokrauksen tarpeesta to 26.9. klo 21.00 mennessä Mia Tainille puh. 044 0425982 tai mia.taini@gmail.com

Emit-tarkastuskortteja on saatavilla molempina päivinä kilpailukeskuksesta ja lähtöpaikalta.

Suunnistusjalkineet
Kilpailussa ei saa käyttää suunnistuspiikkareita. Nastareiden käyttö on sallittu.

Kielletyt alueet
Kielletyt alueet on merkitty sääntöjen mukaisesti karttaan ja maastoon. Maastoon kiellettyjen alueiden nauhan väri on valkoinen.

Juomapisteet
Karsintakilpailussa ei ole maastossa juomapisteitä. Lauantaina finaalimaastossa on 5 juomapistettä ja niillä on tarjolla vettä.

Ensiapu
Kilpailukeskuksessa ja maastossa on ensiapupiste. Maastoensiapupiste on merkattu karttaan. Karsintakilpailussa ei ole maastoensiapupistettä.

Online-rastit

Perjantain karsinnassa on yksi online-väliaikarasti. Finaaleissa on käytössä useampi online-väliaikarasti ja niiltä saatavat väliajat tulevat nähtäville kilpailun tulospalvelun verkkosivuille.

GPS-seuranta
H21 sarjan kaikille A-finaaliin päässeille ja D21 sarjan 32 parhaalle ranking perusteella jaetaan GPS-seurantalaite. GPS-kantoliivit jaetaan kilpailukeskuksen infosta. GPS-seuranlaite jaetaan esilähdöstä. Järjestäjät auttavat seuranlaitteiden laitossa. Omien kantoliivien käyttö ei ole sallittua. GPS-seurantalaitteen käyttö on pakollista, ja siitä kieltäytyminen johtaa kilpailusta sulkemiseen. GPS-seurantalaitteet jätetään kilpailusuorituksen jälkeen maaliin.

Kuvaaminen kilpailun aikana
Maastossa voi olla sekä karsinnan että finaalin aikana valokuvaajia ja videokuvaajia. Kuvaajia on myös kilpailukeskuksessa. Kilpailu on julkinen tapahtuma, jonka aikana kuvattua materiaalia järjestäjillä on oikeus julkaista verkkosivuillaan ja välittää tiedotusvälineille julkaistavaksi.

Maali
Perjantaina karsintakilpailussa ja lauantain finaalissa on käytössä etämaalit. Perjantain etämaalista on 1000 m kilpailukeskukseen. Lauantaina etämaalista on 800 m kilpailukeskukseen. Maaliin saapuvien suunnistajien Emit-kortti luetaan etämaalissa. Huoltajien on sallittua kävellä etämaaliin ottamaan vastaan maastosta saapuvia suunnistajia. Kilpailukeskuksessa on käytössä suurikokoinen videonäyttö, jolta maaliintuloa voi seurata reaaliajassa.
Molempina päivinä maalissa käytetään maalileimausta ja kaikki sarjat tulevat samaan maaliin. Viimeiseltä rastilta on maaliin viitoitus, jota on noudatettava.

Viimeiset rastit
Lauantain finaalissa on käytössä 2 erillistä viimeistä rastia. Kummaltakin viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin.

Ohjeet keskeyttäneille
Keskeyttäneiden tulee ehdottomasti ilmoittautua maalissa ja jos mahdollista leimata maalileimasimella. Myös loukkaantumisesta johtuva keskeytys on ilmoitettava maalihenkilöstölle.

Itkumuuri
Kilpailusuorituksissa ilmenneet epäselvyydet ratkaistaan välittömästi maalin läheisyydessä sijaitsevalla itkumuurilla.

Tulokset
Tulokset tulevat kilpailukeskuksessa olevalle tulostaululle ja kilpailujen verkkosivuille.

Palkinnot, niiden lukumäärä ja palkintojenjaon ajankohta
Kaikissa SM-sarjoissa palkitaan kolme parasta SM-mitalilla ja kunniapalkinnolla. SM-sarjoissa H/D15–21 sijoille 4–10 ja SM-sarjoissa H/D35–70 sijoille 4–6 sijoittuneet palkitaan SM-plaketilla. Sarjoissa H/D75‐85 plaketteja ei lajisääntöjen mukaisesti jaeta. B‐finaaleissa ei jaeta palkintoja.

Palkinnot jaetaan sarjojen tulosten valmistuttua. Palkintojenjaosta ilmoitetaan kuulutuksella. Palkinnot ilmoitetaan tulorekisteriin. R1 sarjojen 3 parasta käy täyttämässä palkintojenjaon jälkeen infossa tulorekisteriin menevän lomakkeen.

Info
Info sijaitsee kilpailukeskuksessa. Info palvelee perjantaina klo 17.00 alkaen ja lauantaina klo 16.00 alkaen aina siihen saakka, kun puoli tuntia on kulunut päivän viimeisestä maaliintulosta. Infoon maksetaan pysäköintimaksu, minkä lisäksi info palvelee Emit-numeromuutoksissa sekä muissa kilpailijoiden osallistumiseen ja kilpailujärjestelyihin liittyvissä selvittelyissä. Mahdolliset vastalauseet jätetään infoon kirjallisina. Info ottaa vastaan vain käteismaksuja.

Pukeutuminen, pesu ja wc:t
Erillisiä pukeutumistiloja ei ole. Kilpailukeskuksessa on 2800 m2 lämmitetty teltta, jota kilpailijat voivat käyttää pukeutumiseen. Myös Terassi Riemun ja rantasaunan tiloja voi käyttää vaatteiden vaihtoon. Kilpailukeskukseen ei voi pystyttää seuratelttoja.

Pesupaikat sijaitsevat kilpailukeskuksen yhteydessä, ks. kilpailukeskuksen opaskartta. Pesupaikkoina naisille on rantasauna ja miehille Terassi Riemun suihkutilat. Rantasauna sijaitsee järven rannassa, uiminen omalla vastuulla. Pesutilat ovat rajalliset ja kilpailijoita, jotka ovat vuokranneet mökin suositellaan käytettävän mökkien pesutiloja.

Kilpailukeskuksessa on 100 sisävessaa. Nastareilla meno kilpailukeskuksen sisävessaan on ehdottomasti kielletty. Perjantaina karsinnassa ja lauantaina esilähdössä on käytössä bajamajoja.

Turvallisuus
Turvallisuussuunnitelma ja siihen sisältyvät ohjeet ja määräykset hätätilanteita varten ovat kilpailun verkkosivuilla ja infotaululla.

Ensiapu
Ensiapupiste on kilpailukeskuksessa sekä maastossa. Maastoensiapupiste on merkattu kilpailukarttaan.  Ensiapuryhmällä on valmius noutaa maastossa loukkaantunut. Ensiapuryhmän puhelinnumero on 040 8337268 (Riikka Vallittu). Yleinen hätänumero on 112, muista myös ”112 Suomi” -mobiilisovellus.

Kahvila ja ravintola
Kilpailukeskuksessa on tarjolla useita kahvilapalveluita. Kilpailukeskusteltassa on kahvila, joka toimii perjantaina ja lauantaina. Lauantaina on kilpailukeskuksessa grillivaunu, joka tarjoaa grilliruuan lisäksi keittoa. Lisäksi lauantaina on kilpailukeskuksessa 2 kahviopistettä. Lauantaina on auki Ravintola Tupa klo 17-20 välisen ajan.   

Toimintoja, jotka eivät ole sallittuja
Avotulen teko, retkikeittimien ja grillien käyttö sekä tupakointi ovat kilpailukeskuksessa ja pysäköintialueilla kielletty. Majoittuminen henkilöautojen pysäköintialueella on kielletty.

Mainostaminen, kaupustelu ja myynti yms. on kilpailukeskuksessa ja pysäköintialueilla kielletty ilman järjestäjän erillistä lupaa.

Löytötavarat
Kilpailuviikonlopun aikana löytötavaroita voi tiedustella infosta. Kilpailujen jälkeen kisapaikalle jääneitä tavaroita voi tiedustella sähköpostitse mia.taini@gmail.com. Noutamatta jääneet löytötavarat toimitetaan kahden viikon kuluttua kilpailun päättymisestä poliisin löytötavaratoimistoon.

Kilpailun toimihenkilöt
Kilpailunjohtaja: Joonas Nurminen, 040 7789512
Tiedottaja: Hilla Pitkänen
TA (SSL): Jaakko Lajunen
SSL:n ratavalvoja: Jarmo Puttonen
Karsinnan ratamestari: Jorma Jussila
Finaalien ratamestari: Panu Kärkkäinen
Pysäköinti: Pekka Kuusipohja
Info: Mia Taini
Lähdöt: Tommi Kuronen
Maali: Marko Pitkänen
Tulospalvelu: Timo Harju
Kilpailukeskus: Markku Laivanen
Huolto: Timo Ranta-Ojala
Turvallisuus: Jarmo Salonen
Ensiapu: Riikka Vallittu ja Anna Kerkkonen
Kuulutus: Juha Taini ja Jorma Taini

Tuomarineuvosto
Puheenjohtaja: Tuomo Marttinen, Itä-Päijänteen Rasti
Jäsen: Mari Väisänen, Kalevan Rasti
Jäsen: Juha Koskinen, Vaajakosken Terä

Tervetuloa LUMONITE SM-yö 2019 kilpailuun!
Jämsän Retki-Veikot ry