Nuoret huippusuunnistajat osana kilpailujärjestelyjä

Jämsän Retki-Veikoilta puuttuu Merja Rantasta lukuunottamatta pääsarjan kovia menijöitä, mutta onneksi nuorissa on tulevaisuus. Valmennusryhmäläisistä löytyy päteviä testijuoksijoita niin SM-yön radoille kuin kilpailemaan arvokisamitaleista. Tämän kesän aikana nuoristamme Mikaela Karjalainen ja Aarni Ronkainen olivat edustamassa Suomea nuorten Euroopanmestaruuskilpailuissa Valko-Venäjällä. Inka Nurminen ja Samuli Peltola puolestaan taistelivat nuorten maailmanmestaruuskilpailuissa Tanskassa. Lisäksi syksyllä Ranskassa järjestettävässä nuorten Eurooppa cupissa Retki-Veikoista Suomea edustaa Mikaela. Kirsikkana kakun päälle Retki-Veikkojen nuoret keräsivät toisiksi suurimman pistepotin INOV-8 -liigassa. Voimme siis todeta, että taso on kova ja laaja.

Kysyimme nuorten mietteitä kuluneesta kaudesta ja tulevasta Lumonite SM-yö kilpailusta.

Mikaela

Mikaelan kirkkain saavutus kaudelta on Euroopan mestaruus D18-sarjan viestistä. EM-kisojen pitkämatka kaatui harmittavasti alun isoihin virheisiin, himmentäen hyvin kulkeneen loppumatkan. “Kisat olivat kokonaisuudessaan plus-merkkinen kokemus ja mukaan lähti paljon tärkeää oppia tulevaisuutta varten”, Mikaela toteaa. Sprintissä Mikaela juoksi perussuorituksella 10 sakkiin, mutta paras terä jäi uupumaan terveysongelmien vuoksi. EM-kisojen jälkeen Mikaela “lomaili” Tahkolla ja otti voiton Fin5-rastiviikolla D18E sarjassa. Mikaelan tähtäin on nyt suunnattu syksyn SM-kisoja ja nuorten Eurooppa cupia kohti. Lumonite SM-yöstä nuori nainen kommentoi seuraavaa: “Valitettavasti en pääse kisapäivänä itse paikan päälle Ranskan kisareissun takia, mutta järjestelyissä olen pystynyt auttamaan mm. koejuoksemalla ratoja. Lumonite SM-yössä on tarjolla pala parhainta Jämsää ja upeaa kisafiilistä. Haluan toivottaa kaikki tervetulleiksi Himoksen rinteille, tarkkuutta ja tsemppiä kisaan!”

Inka

Inka on onnistunut kääntämään vastoinkäymiset voitoksi ja pääsi loukkantumisten jälkeen taas taistelemaan nuorten MM-kisoihin. Inka sijoittui keskimatkalla neljänneksitoista ja sprintissä yhdeksänneksi ollen molemmilla matkoilla paras suomalainen.  “Onnistuin tekemään näillä matkoilla kauden tähän mennessä parhaimmat suoritukset, vaikka parannettavaa vielä tuleville vuosille jäikin. Pitkä matka meni alle omien odotusten ja siihen olin eniten pettynyt”, kommentoi Inka. Loppu kaudesta Inka odottaa eniten SM-kisoja ja toivoo niihin ehjiä suorituksia, joihin voi itse olla tyytyväinen. Lumonite SM-yössä Inkan voi bongata talkoohommista ainakin lähtöpaikalla. “Kilpailumaasto näkyy kotimme ikkunasta. Maasto on monipuolinen ja haastava”, kertoo Inka ja jatkaa: “Minusta on hienoa että Lumonite SM-yö järjestetään juuri kotimaastossani. En toivota onnea, sillä SM-yö tullaan voittamaan taidolla, eikä tuurilla.”

Samuli

Samulin alkukevät oli varmaa suorittamista ja MM-kisalippu päätyi nuorukaisen taskuun. “MM- kisat menivät perus hyvin, mutta eivät olleet mitään huippu suorituksia”, kommentoi Samuli ja jatkaa, “Keskimatkan MM-startti oli pääkisani ja alun virheen jälkeen pystyin kasaamaan itseni ja loppurata oli hyvää tekemistä.” Samuli sijoittui lopulta kovassa kisassa 30. sijalle. Samulikin voi olla tyytyväinen ensimmäisiin MM-kilpailuihinsa. Nyt katseet on käännetty tuleviin vuosiin ja syksyn SM-kisoihin, joissa tavoitteena on pärjätä hyvin. Samuli analysoi Lumonite SM-yön kisamaastoa näin: “Maasto on keskisuomalaiseksi poikkeuksellisen hieno ja tarkkana saa kyllä suunnistaessa olla.” Samuli odottaa hienoja kisoja, jotka tänä vuonna saa maaston sijaan kokea Inkan tavoin lähtöpaikalla, GPS-laitteita jakaessa.

Aarni

Aarni onnistui toisissa nuorten EM-kisoissaan nappaamaan pitkältä matkalta EM-pronssia. Maastot olivat suomalaisille epätavalliset, sillä kartan päävärinä oli käytännössä vihreä, mutta ne olivat Aarnin mieleen. Aarni nimittäin kommentoi maastoja “vitsin hyviksi ja vaativiksi”. Mitalijuoksuaan Aarni kommentoi näin:  “Mä tein virheitä mut niin teki muutkin.” Tästä voimme siis todeta että potentiaalia riittää tällä miehen alulla vielä parempaankin. Viestissä Aarni juoksi viimeisen osuuden ja toi joukkueensa maaliin neljännelle sijalle. 

Sprintti ei mennyt Aarnilla odotusten mukaan, vaikka 30. sija alle minuutin erolla kärkeen onkin väistämättä kova suoritus. Syksyllä Aarnin tavoitteina on pärjätä Nuorten Jukolassa ja SM-kilpailuissa. Lumonite SM-yössä Aarni on nakitettu tulospalveluhommiin. Mestarin vinkit kilpailijoille kuuluu seuraavasti: “Katsokaa kompassia!”

Jämsän Retki-Veikkojen nuoret astuvat siis 28.9. hetkeksi kilpailijan roolista talkoolaisiksi helpottaen näin muiden nuorten mahdollisuuksia SM-mitaleille.  ; )

Kirjoittaja

Hilla Pitkänen