SM-yö, suunnistusta alusta loppuun

Talven jälkeiset katsastukset kisamaastoon on tehty ja kisakartta sekä radat alkavat olla jo hyvällä mallilla. Kävin haastattelemassa ratamestareitamme Jorma Jussilaa ja Panu Kärkkäistä seuran kuntorasteilla. Metsästä tullessaan oli Jormalla hieman selittelyn makua suussa ja karttaversio ei kuulemma pitänyt kaikilta osin paikkaansa, mutta voimme luvata että näin ei pääse käymään SM-yön kisakartan kohdalla, sillä kartoittajamme Timo Joensuu on tehnyt aivan mahtavaa työtä.

Molemmat ratamestarimme ovat suunnistaneet jo pitkään Retki-Veikoissa ja suunnitelleet ratoja treeneihin ja kuntorasteille. Varsinaisen SM-kilpailuihin vaadittavan 1. luokan ratamestarikoulutuksen miehet kävivät pari vuotta sitten ja ovat sen jälkeen toimineet Retki-Veikkojen järjestämien kansallisten kilpailujen ratamestareina.

Perjaintaina käytävän miesten pääsarjan karsinnan ratamestari Jorma Jussila on hurahtanut suunnistuksen pariin aikuisiällä. Karsinnan radoissa on pyritty mahdollisimman tasavertaisiin ratoihin. Noususummat on Jussila yrittänyt pitää maltillisina, niin että paukkuja riittää itse finaaliin. Koska kisamaasto on Himoksella, voivat molemma ratamestarit kuitenkin luvata, että nousulta ei tule kukaan kilpailija välttymään. Karsinnassa hieman ongelmia ratasuunnittelulle on tuottanut laskettelurinteistä johtuvan tykkilumen tekemän lumituhot, sillä kaatuneita puita on aika tiheäänkin muutamilla aluella. Jorma on kuitenkin onnistunut tekemään hienot radat, jotka kiertävät pahimmmat lumituhoalueet.

Finaalien radoista vastaa koko ikänsä suunnistanut Panu Kärkkäinen. Panun ratasuunnittelu on lähtenyt käyntiin etsimällä maastosta huippurastivälejä. Panun radoilla tulee olemaan monipuolisia rastipisteitä ja pitkää ja lyhyttä väliä. Molempien ratamestareiden mielestä “radan pitää myös näyttää kartalta hyvältä”. Finaalimaasto on kuin ratamestarin unelma. Se on hyväkulkuinen ja vaativa. Kaiken ikäiset suunnistajat on pyritty ottamaan huomioon ratasuunnitteluissa ja valvoja Jake Puttoselta saadun palautteen jälkeen nuorimpien sarjojen rastipisteisiin ja vanhimpien sarjojen kulkukelpoisuuteen sekä ratapituuksiin on lisäksi hiukan vielä kiinnitetty erityistä huomiota.

Ratamestarit tiivistävät vielä, että SM-yön radat tulevat olemaan lähdöstä maaliin asti tarkkaa suunnistusta. Radoilta tulee löytymään rytmitystä kovavauhtisempien sekä vaikeampien ja hiukan hitaampien pätkien välillä. Koko ajan kannattaa myös olla kartalla, sillä jos Paljakan metsissä alkaa pummaamaan, voi itsensä uudelleen kartalle saamiseen mennä aikaa. Ratamestarit haluavatkin toivottaa kaikki tervettulleiksi nauttimaan suunnistushaasteista syksyllä Himoksessa järjestettävissä yösuunnistuksen Suomenmestaruus kilpailuissa!

Kirjoittaja

Hilla Pitkänen

SM-Yö 2019 tiedottaja