top of page

Ratamestarijuttuja

Kun vauhtiin päästiin, niin Jämsänkoskella kisaillaan vuoden tauon jälkeen taas pyöräsuunnistuskisoissa! Maasto vaihtuu vuodentakaiseen vähän, mutta on edelleenkin samaa kangasta, jossa v. 2017 järjestettiin MM-katsastukset ja kansalliset Jämsän-Ämmän ajot. Parit kuntorastit on sen jälkeen pidetty, mutta ei muuta.

Tiedossa on siis edelleenkin monelle tuttu paikka Jämsänkosken keskustan läheisyydessä. Tällä kertaa motocrossradan ympäristössä. Samalla kisakeskus siirtyy Jämsänkosken jäähallilta motocrossradalle.

 

Kilpailualue koostuu pääasiassa hyväkulkuisesta, polkurikkaasta kangasmaastosta. Korkeuserot eivät ole suuria, vaikka muutama hyvin pieni harjuntapainen ja mäennyppylä maastosta löytyykin. Tarjolla on paljon hienoja kangaspolkuja, metsäautoteitä ja enduro-uria. Toki löytyy myös pistepolkua mielen virkistykseksi, joskin suht vähän. Kevät on aiheuttanut omat haasteensa kartoitukseen ja ratoihin, koska lumet hävisivät maastosta vasta reilu viikkoa sitten ja muutamassa paikassa on kohtuullisen kosteaa (= tulva). Toisaalta höttöhiekkaa ei ole paljoa. No; pistepolkuja pystyy välttelemään todella hyvin reitinvalinnoilla jos niin haluaa. Pääidea kuitenkin on koko ajan ollut, että kaikilla olisi kivaa!

 

Ja koska ollaan käytännössä talousmetsässä, niin metsästä löytyy jonkin verran karttaan merkkaamattomia heikkoja poluntapaisia sekä metsäkoneiden ajouria. Metsäkoneiden ajourista kartalta löytyvät vain selkeimmät ja ajokelpoiset, ei risuja täynnä olevia. Oheisten kuvien perusteella saa ehkä jonkinlaisen käsityksen alueen polkujen tasosta ja metsäkoneurista.

Rasteja viritellään polkujen varsille sillai sopivasti, että reitille tulisi polkemisen lisäksi myös vähän reitinvalintaa ja suunnistamista. Kovin montaa eri rataa ei tehdä eli matkat saattavat olla osalle kilpailijoista keskimatkan ajoista hiukan poikkeavat. Mut vain hiukan. Ehkä H21 jää vähän alamittaiseksi. Mittakaavojen ja kartan koon kanssa on jälleen pientä säätämistä, mutta 1:10 000 ja 1:12 500 ovat hyvin todennäköisiä. Ja kartan kokona on A4 (ehkä joillain radoilla 30x30)

Matkoista sen verran, että pisimmät radat ovat lyhintä reittiä n.16 km (sarjat H21-60). Muut sitten siitä sopivasti lyhentyen. Lyhimmän version yritämme saada todella helpoksi ja aivan aloittelijoille sopivaksi ja suunnistuksellisesti hyvin helpoksi muutaman kilometrin versioksi (HD9 ja hyvin helppo kuntorata).

 

Kisaformaatti pidetään jälleen kevyenä. Hoidetaan hommat leppoisasti vähän niin kuin kuntorastityyliin, mutta toki muuten kaikin puolin kisatasoisesti. Vapaat lähtöajat sopinevat tällaiseen pikkukisaan vallan mainiosti ja lienee helpottaa suunnittelemista ja säätämistä. Huomioikaa myös kompassi-cup aamupäivällä ja ”normaalit” kuntorastit eli sillai täysipainoinen suunnistuspäivä tiedossa!

Rtm Tuomo ja kumppanit

bottom of page