top of page

Harjoituskartta julkaistu

Hilla Pitkänen

15. elok. 2022

Lue vinkit Jämsäläisissä maastoissa suunnistamiseen


Suunnistussyksy ja sen kruunaava SM-erikoispitkä lähestyy. Tänä vuonna erikoispitkänmatkan SM-mitaleista kilpaillaan Jämsän Turkinkylällä. Jos jämsäläiset maastot eivät vielä ole liian tuttuja, niin tässä jutussa saat vinkkejä seuramme suunnistajilta, miten ne selättää.


Kun kysellään lempimaastoa Jämsässä Himoksen Paljakan avokalliot, sekä Tarvajärven ja Tanssikallion pienipiirteiset mäet nousevat ykköspaikoille. Yhtä suuria avokallioalueita, kuin Paljakalta ei Turkinkylältä kuitenkaan löydy, joten muuhunkin kannattaa varautua. Turkinkylä ei myöskään päästä fyysisesti helpolla vaan on paikoin aika hidas ja varvikkoinen. Voi olla, että kunhan Turkinkylän kartta saadaan kisojen jälkeen treenikäyttöön, se kohoaa kärkeen listalle monipuolisuutensa ansiosta.


Turkinkylän maastojen vaatimia ominaisuuksia voi treenata hyvin Jämsässä. Meiltä löytyy maastoja melkein joka lähtöön ja se Jämsästä ehkä onkin kasvattanut niin menestyneitä suunnistajia, kuten Aarni Ronkainen sanoi: ”Jämsästä löytyy hienoja ja löytyy huonoja maastoja. Molemmissa pitää pärjätä!”. Samuli Peltolan sanoja lainaten, ”Monin paikoin hienompaa ja parempikulkuisempaa kuin Keski-Suomessa yleensä, mutta myös hakkuujätettä ja kivikkoa löytyy”. Kulkukelpoisuuden lisäksi myös näkyvyys vaihtelee ja tämä tekeekin suunnistushaasteista hyvin monipuolisia ja radan aikana vaihtelevia.


Parhaasta vinkistä jämsäläisiin maastoihin oltiin hyvin yksimielisiä. Lähes kaikki haastatellut taitoryhmäläisestä Riikka Peltosesta, SM-erikoispitkän kilpailunjohtajaan Kimmo Rauhamäkeen korostivat kompassin käytön merkitystä. Sitä ei pidä missään muussakaan maastossa unohtaa, mutta suuntavirheet välttämällä voit täälläkin välttää lähes kaikki virheet.


Koska harjoitus tekee mestarin, on ratamestariryhmämme laatinut Juurikkaanmäkeen malliharjoituksen. Treenissä on samojen ratamestareiden lisäksi sama kartoittaja ja kohtuullisesti samantapaista maastoa, kuin itse kisassa. Harjoituksen voi ostaa PDF muodossa suoraan treenikaupastamme. Treeni soveltuu hyvin esimerkiksi ohikulkumatkalla tehtäväksi ja jos Jämsän seudulta kaipaa vaikkapa koko viikonlopuksi treenejä voi olla yhteydessä Marko Pitkäseen: puh. 040 6475131.

bottom of page